Rosor i maten

Ny bok om rosor i matlagning

Recension av Marianne Ahrne, Rosenbladet nr 3/04
Håkan Berg, Ola Enbågen, Totte Wiberg:
Rosor i maten,
Warne Förlag 2004
ISBN 91-86425-59-5. 167 sid.

"Rosor i maten", med undertiteln ”med inspiration från Trädgårdsföreningen i Göteborg” är en originell kombination av en hyllning i text och bild till Trädgårdsföreningens park i Göteborg och en receptsamling med rosor eller nypon i någon form i alla recept.
De många vackra bilderna av Håkan Berg förmedlar en stark närvarokänsla av en levande park som används av göteborgarna i helg och söcken, för konserter, bröllop, vårfirande. Tonvikten ligger inte särskilt på rosariet och inte alla de avbildade rosorna har namn, i mitt tycke en brist.
Matbilderna är förföriska men trovärdiga, dvs det verkar inte omöjligt att åstadkomma de beskrivna rätterna. Trots att en hel del rätter måste beskrivas som gourmetmat är inte ingredienserna staplade på varandra i enlighet med det rådande matmodet där maten ofta kommer in på bordet i form av ett torn som rasar så fort man rör vid det. Alla rätterna är lagade av Ola Enbågen och Totte Wiberg på plats i Trädgårdsföreningen.
Förutom alla de standardrecept man väntar sig i en bok om mat med rosor, som rosenmarmelad, syltade nypon, nyponsoppa, rosensaft och rosenvinäger, ges mängder av nyskapade recept. Redan det inledande receptet på Rosendoftande soppa med rödbetstimbal verkar lockande, inte bara för den vackra bildens skull, med den klarröda timbalen mot en fond av gul kycklingsoppa smaksatt med några stänk rosenvatten och dekorerad med strimlade röda rosenblad.
Med recepten i denna bok är det fullt möjligt att servera en måltid med rosor i alla rätter. Alla typer av maträtter finns med, från aperitifer och soppor med bröd till efterrätter, över rätter med fisk, kött och grönsaker. Som avslutning, kanske efter rosenglassen eller chokladpyramiderna med kanderade rosor, kan man servera ”Peace” en digestive på gula rosor, en mild snaps med rosendoft som görs på 20-30 gula rosor som fått dra i 75 cl Brännvin Special. Men det lugnaste för smaklökarna är nog att välja med urskiljning bland recepten och nöja sig med någon enstaka rosenrätt till måltiden.